Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ-    Проф. Мирчев, ЦИК отчете 40,6%

...
Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ-    Проф. Мирчев, ЦИК отчете 40,6%
Коментари Харесай

Проф. Михаил Мирчев: Президентът е виновен за патовата ситуация

Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ
-    Проф. Мирчев, ЦИК регистрира 40,6% изборна интензивност. Кое отхвърли от гласоподаване останалите гласоподаватели?
- Едно конкретизиране - 60% от изборния лист, който е много подправен.  Разминаването с данните на Национален статистически институт е в границите на към 1,2 млн. души.  Така че публично - 60%, само че действително негласуващите са към 50%. Краткият отговор на въпроса е, че към 30-35% от гласоподавателите не се интересуват от политиката. Те са заровени в бита, в ежедневните проблеми и в страстите. Останалите към 15-20% са доста разочаровани. Във времето са подкрепяли разнообразни партии и разочарованията у тях са се натрупали.
- Можем ли да кажем, че от тези 40,6% дали своят вот, огромна част съставляват твърдите ядра на партиите?
- Ами, не напълно. Излезе доста забавно проучване по какъв начин от предишните избори до сегашните  са се преливали гласове. При всички партии има някъде към 20% от гласуващите на последните избори преди са дали избор за други партии.  Т.е. можем да твърдим, че единствено 32%  от гласувалите на 2 април са от твърдите ядра на партиите. Останалите 8% са хора, които търсят по-добър политически вид за България и по тази причина постоянно сменят  избора си.  Тук се крие едно патриотично възприятие.
- А по кое време най-накрая ще се почистим от мъртвите души в описите?
- Когато държавното управление пожелае да си свърши работата. Първо, би трябвало да бъдат направени инспекции на кметските регистри за несъществуващи  жители, които са регистрирани в съответните обитаеми места.  Другото, което наложително би трябвало да се направи е да се ревизират адресите в обитаемоте места, на които са регистрирани 50-60 индивида, което е административен парадокс. Тези неща Министерство на вътрешните работи може да ги направи без проблеми. Трябва да бъдат задължени общините и кметовете да си поправят регистрите и да ги подадат към ГРАО, с цел да се направи по-адекватен лист на гласоподавателите, най-малко с половин милион по-малко.  И по този начин половината от казуса се взема решение по този безусловно административен метод. Парламентът обаче не желае да задължи държавното управление да го направи. От 2007 година насам този проблем се заобикаля.
- А проблемите с вота в Турция по какъв начин може да се реши? Там има хора с право на глас, които от дълго време са умряли, че дори има случаи, разказани в медиите, по какъв начин мъртвите взимат пенсии и от нашата пенсионна система.
- Точно по този начин е, тъй като не е решен въпросът с подправените персонални карти. Според мен това почна интензивно да се прави от 2009-2010 година, главно от 2 политически сили. Другият проблем е дублирането сред персоналните карти и интернационалния паспорт. Трето, даден човек е в Германия, а неговият братовчед по майчина линия гласоподава в Измир от негово име, да кажем. Инак вотът в Турция мина без проблеми, там са дали своят вот към 60 000 души, сред които има гласове за ПП-ДБ и ГЕРБ. Така че не е цялостен монополът на Движение за права и свободи. Имам студенти, които вървят там като наблюдаващи и огромна битка става там, с цел да се предотвратят най-наглите фалшификации в изборните секции. Мисля, че те са съумели на доста места да ги възпрат. Например, този път една от партиите е била възпрепятствана да получи няколко хиляди гласа с фалшификации в Турция.
- А по какъв начин Има Такъв Народ мина бариерата и влезе в Народното събрание в последния миг?
- Според мен малко преди края на изборния ден Движение за права и свободи са пренасочили към половин % или повече от гласоподавателите си  към Има Такъв Народ. Това е по този начин нареченият платен и  следен избор.  Публична загадка е, че Има Такъв Народ още от основаването си през 2021 година е близка партньорска организация на Движение за права и свободи. Те са интелигентна партия и ще играят в идващия парламент независимо, само че дружно със своите сътрудници от Има Такъв Народ. А през днешния ден стартира да идва и информация, че има доста странни депутати и от Политическа партия, които са довчерашни доста високи списъки на Движение за права и свободи. Например депутатът от Шумен, който е ръководител на регионалната организация на Движение за права и свободи, претендент за кмет от Движение за права и свободи, даже народен представител от Движение за права и свободи, а в този момент към този момент е в Народното събрание от името на Политическа партия. Чудя се към този момент да не би Движение за права и свободи да играят с три коня в идващия парламент. Целта е да се владее 49-тия парламент. От тях в действителност зависи дали ще има държавно управление.
- Ето към този момент имаме още един феномен - " Възраждане ".
- " Възраждане " не е чак подобен огромен феномен. Цялата обстановка работеше за тях - вътрешна, интернационална, военна, казусът с еврото и така нататък Така че те имат 13% от България плюс 1,1% от чужбина. Социологическите прогнози бяха доста точни. Те са различната партия - най-малко всички ги взимат за такива, и ето - 14%. Мисля, че това е таванът. Направих прилика с атакаджиите през 2005г., 2009 година и 2013 година Те са същият вид групировка като диалект, настъпателност, настъпателен патриотарски хъс, същия уличник като водач и така нататък Процентът е почти идентичен. Тогава " Атака " стартира с 300 000 гласа, стигна до към 400 000 - ето цифрата в този момент е същото и на " Възраждане ". Защото те се възползваха доста изкусно от обстановката. Референдумът за еврото го вършат, не тъй като желаят да спрат еврото, а с цел да го употребяват като рекламен лост в границите на акцията. Сега на 10 април би трябвало да връчат в Народното събрание самата подписка. Да забележим какво ще създадат с нея.
- " Левицата! " не мина летвата, макар социологическите заклинания. А бяха съединени, с цел да подкопаят вота на Българска социалистическа партия.
- Тези водят пуническа война против Българска социалистическа партия и този водач още от февруари 2019 година, когато съумяха да провалят неповторимата тогава обстановка, когато за два месеца Българска социалистическа партия се изравни и даже водеше с 2-3% над ГЕРБ. Успяха да провалят тази обстановка и при евроизборите 2019 година Българска социалистическа партия беше отново покрай процентите на ГЕРБ. Сега особеното е, че за първи път почтено направиха групировка и излязоха на сцената. Досега работеха зад тила на Българска социалистическа партия. Нечестно. Моите сътрудници предвидиха доста по-висок от този % за тях - към 3,5%, само че ги надцениха. 2,2%  въобще не е опасност за Българска социалистическа партия.
За Българска социалистическа партия е огромен триумф, че резервира предходния си резултат, при тази директна офанзива и борба на живот и гибел. А " Левицата! " като дребна партийка е похарчила най-вече пари за билбордове. Държавата беше покрита с тях. Първи по реклама са Политическа партия, а след тях и дребните от " Левицата! ". Откъде подобен напор и толкоз пари?! Като разноски в медиите те отново на втора или трета позиция.
- Откъде толкоз запаси в новопоявила се партийка, проф. Мирчев?
- Корнелия Нинова използваше думата " корпоративен ", корпоративни структури на конференцията си. Първо, тези хора във и посредством Българска социалистическа партия си направиха огромния бизнес, а в този момент желаят да вземат и партията напълно за себе си. Ами няма по какъв начин. И се разбра, че огромните пари водят единствено до 2%.
- Гледайки мандатите, кажете, ще има ли ръководител този парламент и ще бъде ли кадърен да излъчи държавно управление?
- Председател ще ги накарат бързичко да изберат. Проблемът е в държавното управление. Вече започнаха да се " избиват " вътре обособените групички в Политическа партия. Идвайки насам, чух, че е поискана оставката на Асен Василев и Даниел Лорер. Това са двете основни фигури дружно с водача Кирил Петков. Още не са стъпили на алената пътечка към властта и стартират някакви самоубийствени дейности. А стартът е на 19 април и до тогава може да си издерат очите. Бойко Борисов ще желае ли с тях да прави държавно управление, колкото и да го натискат от всякакви посолства? Борисов може да е всичко, само че е шмекер в политиката. Той не е самоубиец. Ако го накарат да направи държавно управление с тези недозрели момченца - инфантилчета в политиката, той съгласно мен ще употребява доста елементарен ход. Ще им каже: добре ще върша с вас държавно управление, само че господин Х или госпожа У ще ви бъде от мое име министър председател. И те, хъката-мъката, няма да одобряват премиера и по тяхна виновност няма да стане кабинета.
А има ли различен вид? Аз считам, виждам бройки и не мога нещо да изчисля. Да приемем, че Политическа партия и Българска социалистическа партия могат да реализират някакъв компромис, би трябвало им и Движение за права и свободи. Движение за права и свободи обаче няма да се съгласи. Ето, че и втората формула стартира да наподобява нереалистична. Трета, мисля, че няма. И не забравяйте, че има едно Има Такъв Народ в този парламент, които са съперници на Политическа партия. Какво държавно управление ще вършат тези, когато Слави Трифонов всекидневно ще им прави скечове и песньовки за основни фигури в тях. С какъв престиж.
- Как ще оцените държанието на индивида, който ще открие 49-ия парламент - президентът?
- Знам, че доста леви хора не престават да си харесват Румен Радев. Но спомнете си, на 9 юли 2020 година с неговия пестник - ще махаме мутрите. И през днешния ден какво се случва. Погледнете картата, тя не е била толкоз мораво синя от 2014 година ГЕРБ се върнаха като първи и с максимален потенциал. И това в действителност е делото на президента... За целия този безпорядък и безумство е отговорен нашия президент втори мандат. Съжалявам да го кажа, само че България има потребност от нещо устойчиво и обикновено в политиката. Президентът ни обаче, не се оказа това.    
                    /Със съкращения/
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР